Creatief

In Geen categorie

Er bestaan vele misconcepties over creativiteit. Vaak wordt creatieve mensen in verband gebracht met kunstzinnige uitingen. Ieder mens is creatief, zegt Sir Ken Robinson. En toch denken velen dat ze hun creatief vermogen in de loop der jaren kwijt raken. Het herontdekken en herwaarderen van creativiteit is belangrijk om de complexe uitdagingen in onze complexe wereld aan te gaan. Dit benoemt Sir Ken Robinson, een internationaal gerenommeerde onderwijsvernieuwer, in zijn diverse TEDtalks. Miljoenen hebben zijn TEDtalk Do schools kill creativity? gezien. Creativiteit hoort een basiscompetentie binnen het onderwijs te zijn, volgens hem.

Als onderwijsinstelling willen we onze studenten opleiden tot moderne en gewilde professionals die in staat zijn te participeren in een veranderende samenleving met steeds minder zekerheden. Veelal wordt in onderwijswereld gerefereerd aan de term ‘21st century skills’. Eén van deze skills is creativiteit.  Creatieve vaardigheden stellen ons in staat om flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden; problemen oplossen, wat kansen zijn en deze benutten. De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Binnen onze kennismaatschappij is de vaardigheid om ‘outside the box’ te kunnen denken en met creatieve oplossingen te komen, een steeds belangrijker wordende competentie die we hard nodig hebben.

Geniet van deze inspirerende video van Sir Ken. Zijn woorden die hij heeft uitgesproken tijdens een Google Zeitgeist Conference zijn in prachtige beelden gevangen door Maximillan Journey.

Enjoy The World We Explore!

Judith van Hooijdonk
Judith van Hooijdonk
edublogger l kennisdeler | verbinder l i-adviseur | social learning | open onderwijs Op mijn duoblog 2beJAMmed http://2bejammed.org/ bespreek ik regelmatig mijn belevenissen uit de wereld van leren en innoveren. Ik reflecteer op wat ik doen, ik stel kritische vragen richting het onderwijs en ik deel tips rondom het gebruik van leertechnologieën, met name social media tools. Ik schrijf vanuit de kernwaarden waar het volgens mij in het leven en dus ook bij het leren en werken om draait: vertrouwen, plezier, verbinden, samen, open, delen en doen. Waarden die ik ook herken in de pop-up school. Ik was erbij toen het eerste zaadje van de pop-up school werd geplant. Ik zag het groeien en tot bloei komen. Als blogger zal ik meehelpen deze zaadjes verder te verspreiden: Laat die duizend bloemen maar overal bloeien dan wel ‘pop-uppen’!
Recommended Posts

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/popupsch/public_html/wp-content/themes/jupiter/footer.php on line 223